Wist je dat Nederlanders gemiddeld één jaar korter leven door de vervuilde lucht in steden? Schone lucht is dus écht van levensbelang. Mede om deze reden, kunnen Nederlandse gemeenten een (tijdelijke) milieuzone invoeren. Maar wat is een milieuzone? En in welke gevallen mag je deze wel of niet betreden? Dat leggen wij je uit!

Heb je een benzine- of elektrische auto? Dan hoef je je nergens zorgen om te maken. De milieuzones gelden in een groot deel van de gevallen alleen voor dieselvoertuigen en in enkele steden ook voor brom- en snorfietsen en/of taxi’s. Rijd je toch een milieuzone in met een vervuilend voertuig, dan kun je een fikse boete ontvangen. Milieuzones dragen bij aan het leefbaar houden van onze woonkernen.

Het invoeren van een milieuzone kan vergaande gevolgen hebben voor de bereikbaarheid van deze gebieden. Een goed en veilig wegennet en mogelijkheden om vervuilende voertuigen buiten de kernen te parkeren en toch op een goede manier de kern weten te bereiken is daarom een must. Grenspaal12 heeft zeer veel ervaring op het gebied van een robuust, veilig en duurzaam wegennet te plannen en in te richten en kan ook adviseren op het gebied van mobiliteitshubs (bijvoorbeeld park&ride of deelmobiliteit).

We gaan hieronder nog even in op aan aantal belangrijke zaken waar jij, als weggebruiker mee te maken krijgt bij milieuzones.

Emissieklasse

Allereerst is het belangrijk om te weten in welke emissieklasse jouw dieselvoertuig thuishoort. Dit cijfer bepaald namelijk of je toegang hebt tot een milieuzone, of niet. Dit kun je controleren door je kenteken in te voeren bij de kentekencheck van de RDW. Hoe hoger het cijfer, hoe schoner je voertuig.

Hoe herken je een milieuzone?

Milieuzones worden aangegeven met verkeersborden en onderborden. Het verkeersbord spreekt voor zich, maar de onderborden hebben wellicht wat meer uitleg nodig. Er zijn namelijk drie soorten, die ook gecombineerd gebruikt worden.

Milieuzones
Voor personen- en bestelauto’s gelden onderborden waarop een groen of geel cirkeltje is afgebeeld met daarin een cijfer. In het geval van een gele milieuzone staat het cijfer 3 aangeduid, wat betekent dat alleen dieselauto’s met emissieklasse 3 of hoger binnen deze zone mogen rijden. Een groene milieuzone kun je herkennen aan het groene cirkeltje met het cijfer 4 erin. Je raadt het al: hier mogen alleen dieselauto’s vanaf emissieklasse 4 rijden.

Bestuurders van vrachtauto’s en autobussen hoeven alleen rekening te houden met paarse milieuzones. Hier geldt dat deze voertuigen alleen binnen de milieuzone mogen rijden indien de emissieklasse 6 of hoger is.

Milieuzones in Nederland

In tegenstelling tot het buitenland, zijn er in Nederland weinig milieuzones. Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Arnhem hanteren milieuzones. De regels kunnen per gemeente verschillen, dus het is altijd aan te raden om vooraf te controleren welke actuele voorschriften gelden. Momenteel onderzoeken de gemeenten Maastricht en Nijmegen of er een milieuzone komt in (een gedeelte van) de stad.

Bart

Author Bart

More posts by Bart