Schoolgaande jeugd weer back to school: Automobilisten opgelet!

Heel bekend zijn ze, de spandoeken langs de weg met ‘De scholen zijn weer begonnen’. Automobilisten en andere weggebruikers worden zo aangemoedigd rekening te houden met scholieren die na de zomervakantie weer naar school gaan. Hoe oud de kids ook zijn, van zes tot zestien jaar, de boodschap luidt: KINDEREN MOETEN VEILIG NAAR SCHOOL KUNNEN!!

  1. Pas je snelheid aan

Mensen die te hard rijden zorgen in het verkeer voor de meeste ongevallen. Echter houden de meeste bestuurders zich keurig aan de maximumsnelheid als de situatie daarom vraagt. Direct na de zomervakantie wanneer de kids weer naar school gaan is een gepaste snelheid een must.

  1. Rij mobielvrij, rij MONO

Een veel voorkomende situatie is wanneer iemand voor je rijdt en dus aan het verkeer deelneemt terwijl de ogen niet op de weg gericht zijn maar op de telefoon. Neem dus altijd bewust deel aan het verkeer en voorkom afleiding.

  1. Vermijd schoolzones

Vermijd indien mogelijk wegen langs scholen rond de tijden dat scholen opengaan en sluiten. Dit vanwege het feit dat er extra drukte is in de schoolomgeving. Het geeft een rustigere verkeersbeleving voor jou als automobilist als voor de scholieren zelf.

  1. Werk vanuit huis

Een combinatie van half thuis werken en half op kantoor werken wordt door 48% van werkend Nederland ideaal gevonden. Mits het mogelijk is, is thuiswerken zeker in deze periode een prima bijdrage aan veiliger verkeer! Fysieke afspraken zijn met name door de coronamaatregelen vaak niet nodig en misschien soms ook overbodig.

  1. Vertrek op tijd

Wanneer je iets eerder van huis vertrekt heb je meer tijd om te ontspannen. Daarbij kom je ook veiliger van A naar B. Je geduld naar medeweggebruikers, én scholieren in het bijzonder wordt minder op de proef gesteld. Dus moet je toch naar het werk of een andere bestemming vertrek op tijd!

  1. Pak de fiets

Het is een idee om op de fiets te stappen, net als veel kinderen en scholieren in deze periode. Dus wanneer het niet noodzakelijk is met de auto op pad te gaan is het ook nog eens gezonder omdat er minder gemotoriseerd verkeer is.

Enkele feitjes

  • De gevaarlijkste momenten op de weg zijn tussen 16u en 18u, in het bijzonder in september.
  • 1,9% van de ongevallen 2010-2019 gebeurden in dit tijdsbestek.
  • ’S nachts gebeuren tussen de 0,2% en 0,3% van de ongevallen.

Bronnen:

www.vvn.nl

www.vrt.be

Tom-Beheer

Author Tom-Beheer

More posts by Tom-Beheer