Voortdurend leren en verbeteren vormt een essentiële pijler voor succes, zo ook binnen de organisatie van Grenspaal12. Grenspaal12 gelooft in de kracht van kennisdeling en organiseert maandelijkse kennissessies door en voor onze medewerkers.
De kennissessie van begin april had als onderwerp “Krachtenvelden binnen een project”. De sessie bood een diepgaander inzicht in de complexe dynamiek van stakeholdermanagement en hoe verschillende “krachten” en onderlinge relaties hier binnen interageren die de voortgang en succes van een project kunnen beïnvloeden.
Zo is er de Contextanalyse die helpt om de verschillende krachten binnen het project te herkennen, te bepalen en te begrijpen. Vragen die voor deze analyse gesteld kunnen worden zijn:
- Wie beslissen over het project?
- Wie stellen mensen, middelen of deskundigheid beschikbaar aan het project?
- Wie gebruiken het resultaat of ondervinden daar de gevolgen van?
- Wie voert het project uit?
Op deze wijze wordt ook helder wie direct betrokken, zichtbaar betrokken en onzichtbaar betrokken is bij het project.
Daarnaast is het zaak de relaties binnen het project in kaart te brengen. Te denken valt aan de opdrachtgever, de belanghebbenden en de projectmedewerkers, hoe de verhoudingen zijn onderling en hoe deze personen of groepen tegenover het project staat. Deze analyse biedt inzicht in waar de eventuele weerstand in een project vandaan komt en waar direct, of indirect, de aandacht naar moet uitgaan. Deze informatie maakt het mogelijk om deze weerstand te bespelen en mogelijk weg te nemen om zo het project succesvol af te ronden.
Hieraan gekoppeld is het creëren van draagvlak van essentieel belang. Alleen overtuigen op inhoud is niet voldoende; het is vooral belangrijk om inzichtelijk te krijgen wat voor de ander van belang is en hoe dit bespreekbaar kan worden gemaakt. Hiervoor moet men zich afvragen waarvoor men draagvlak wilt creëren, op welke wijze en bij wie? Wat zijn de risico’s om draagvlak te verliezen?
Om draagvlak te creëren in het kader van een project:
- moet het project robuust zijn (wat)
- moet het project uitgelegd kunnen worden: wat is het verhaal (waarom)
- moet het project support krijgen (wie)
- moet het project uitvoerbaar zijn (hoe)
Geef het nut aan van het project, betrek anderen erbij, houd ze op de hoogte van de ontwikkelingen of mogelijke verandering en zoek uit wat betrokkenen nodig hebben en handel daar ook naar. Onderstaand schema geeft een mooi overzicht van de aspecten waar het mis kan gaan op het gebied van draagvlak en wat de gevolgen zijn.
Ook hulp nodig bij het vormen van een Krachtenanalyse? Neem dan contact op via info@gp12.nl.